Що приготувати з листкового тіста: 20 швидких і смачних страв

Що приготувати з листкового тіста: 20 швидких і смачних страв

Листкове тісто — знахідка для тих, хто любить випічку, але не любить довго з нею возитися. З нього виходять чудові пироги, рогалики, піца, хот-доги і навіть чебуреки. Як все це приготувати розповімо далі.

Класичне листкове тісто приготувати досить складно. Простіше купувати готове, зберігати в морозилці і діставати, коли захочеться що-небудь спекти. Але, якщо ви прихильник всього домашнього, пошукайте в інтернеті спрощені способи приготування листкового тіста. У наведених нижче рецептах мається на увазі, що воно у вас вже є.

Відкриті слойки до сніданку

Відкриті слойки до сніданку
Tablespoon.com

Інгредієнти:

  • 200-300 г листкового тіста;
  • курячі яйця;
  • скибочки бекону;
  • пармезан;
  • сіль, перець і зелень (петрушка, кріп, базилік).

Приготування

Розкачайте тісто і наріжте його квадратами шириною 7-10 сантиметрів. Викладіть їх на деко, застелений пергаментним папером. Зробіть по краях квадратів бортики висотою близько 1 сантиметра.

Розбийте в кожен з отриманих у вас квадратів по одному яйцю і викладіть по кілька скибочок бекону. Посоліть, поперчіть і посипте рубаною зеленню і тертим пармезаном (можна замінити іншим сиром).

Розігрійте духовку до 200 °С. Випікайте слойки 10-15 хвилин. Тісто має стати золотисто-коричневого кольору. Але ви можете вийняти слойки раніше, якщо хочете, щоб яйце залишилося рідким.


Можна також нарізати тісто на трикутники і сформувати кільце, як показано тут.

Змастіть кільце соусом ранч. Якщо його немає, то просто змішайте в рівних пропорціях сметану і майонез з різними спеціями (сушена петрушка, сушений кріп, сіль, перець, часниковий порошок і так далі).

Ковбасу наріжте і злегка обсмажте. Потім розбийте на сковороду яйця і обсмажуйте, постійно перемішуючи. В кінці додайте три столові ложки сальси.

Розкладіть начинку по кільцю так, щоб потім було зручно загинати «пелюстки», а після приготування — різати слойку. Замкнути кільце, загнувши всі «пелюстки», і посипте його тертим пармезаном. Випікайте слойку в духовці 10-15 хвилин при температурі 200 °С. Подавайте на сніданок з гарячим кава.

Швидкий чізкейк

Швидкий чізкейк
Patsy/Flickr.com

Інгредієнти:

  • 400 г бездріжджового листкового тіста;
  • 250 г вершкового сиру;
  • 150 г цукру + 2-3 столові ложки для посипання;
  • 80 г вершкового масла;
  • 1 чайна ложка ванільного цукру.

Приготування

Розкачайте тісто на два великих пласта. Один з них викладіть на круглу або прямокутну форму для випічки. Збийте до однорідності вершковий сир, вершкове масло, цукор і ванільний цукор. Вилийте суміш у форму.

Зверху викладіть другий пласт тіста. Запечатайте краю. При бажанні з залишків тіста можна зробити коси або решітку і прикрасити ними чізкейк. Зверху посипте пиріг цукром. Якщо любите корицю, то можна посипати ще й їй.

Випікайте чізкейк півгодини в розігрітій до 180 °С духовці до золотисто-коричневого кольору. Коли він охолоне, відправте його на пару годин в холодильник, а потім наріжте і подавайте до столу.

Пиріг з капустою

Пиріг з капустою
minadezhda/Depositphotos.com

Інгредієнти:

  • 500 г листкового тіста;
  • 130 г вершкового масла;
  • 1 невеликий качан капусти;
  • 7 яєць;
  • 3 чайні ложки солі.

Приготування

Дрібно наріжте капусту і посипте сіллю. Залиште на 15-20 хвилин, щоб вона дала сік. Яйця відваріть і теж дрібно наріжте.

Капусту відіжміть і з’єднайте з яйцями. Розтопіть вершкове масло і влийте в начинку.

Розкачайте тісто за розміром дека. У вас повинно бути два однакових пласта. Застеліть одним з них деко і викладіть начинку. Зверху покладіть другий пласт тіста. Защепніть краю. Змастіть поверхню пирога збитим яйцем і відправте в духовку на 30-40 хвилин випікатися при температурі 180 °С.

Рулет з ягодами і вершковим сиром

Рулет з ягодами і вершковим сиром
The-girl-who-ate-everything.com

Інгредієнти:

  • 100 г листкового тіста;
  • 100 г вершкового сиру;
  • 2 столові ложки цукру;
  • 1 столова ложка лимонного соку;
  • 1 чайна ложка тертої лимонної цедри;
  • свіжі або заморожені ягоди.

Для глазурі:

  • 1 склянка цукрової пудри;
  • 1-2 столові ложки молока.

Приготування

За допомогою міксера змішати до однорідності вершковий сир, цукор, лимонний сік і цедру. Розкачайте тісто і змастіть його вершковою сумішшю. Розкладіть зверху ягоди і загорніть рулет. Розріжте його на невеликі шматочки і перекладіть їх на цілий деко.

Випікайте рулети протягом 15-20 хвилин при температурі 180 °С. Поки вони печуться, приготуйте глазур. Для цього змішайте склянку цукрової пудри з 1-2 столовими ложками молока. Дайте суміші трохи постояти, щоб пудра повністю розчинилася. Якщо глазур вийшла дуже густий, влийте ще ложку молока. При бажанні можна ще додати щіпку ванілі.

Дістаньте рулети з духовки і полити їх глазур’ю. Подавати можна як у гарячому, так і холодному вигляді.

Чебуреки

Чебуреки
Dream79/Depositphotos.com

Інгредієнти:

  • 1 кг листкового бездріжджового тіста;
  • 500 г свинячого або яловичого фаршу;
  • 50 г вершкового масла;
  • 2 цибулини;
  • 5 зубчиків часнику;
  • сіль, перець, спеції за смаком;
  • рослинна олія для смаження.

Приготування

Подрібніть цибулю за допомогою блендера або м’ясорубки, змішайте його з фаршем. Посоліть, поперчіть, додайте рубаний часник і спеції, які вам подобаються.

Розріжте тісто на невеликі кульки, розкачайте кожен з них. Покладіть пару ложок фаршу і маленький шматок вершкового масла на одну половину кола. Накрийте фарш другою половиною тіста і защепніть його.

Обсмажте чебуреки в розпеченому рослинному маслі до рум’яної скоринки з двох сторін. Після обсмажування викладайте чебуреки на паперові рушники, щоб прибрати надлишки жиру.

Слойки з бананами і «Нутеллою»

Слойки з бананами і «Нутеллою»
Thefoodcharlatan.com

Інгредієнти:

  • 200 г листкового тіста;
  • 2 банана;
  • «Нутелла»;
  • цукор;
  • кориця.

Приготування

Розкачайте тісто і наріжте трикутниками. Змастіть основу кожного з них «Нутеллою» (приблизно половина столової ложки на трикутник). Як приготувати цю шоколадну пасту в домашніх умовах, дивіться тут.

Банани очистіть і розріжте на чотири частини. Розкладіть шматки банана по трикутниках. Поверніть слойки рулетом, защепіть відкриті краю, щоб начинку не було видно. Повинно вийти щось на зразок пиріжків. Обваляйте кожен з них спочатку в цукрі, а потім у кориці. Викладіть на деко, застелене пергаментом.

Випікайте слойки 10-15 хвилин при температурі 190 °С. Є краще гарячими, щоб «Нутелла» витікала як гарячий шоколад.

Рогалики з сиром і часником

Рогалики з сиром і часником
Ginny/Flickr.com

Інгредієнти:

  • 220 г листкового тіста;
  • 100 г моцарели;
  • 2 столові ложки вершкового масла;
  • 1 чайна ложка рубаної петрушки;
  • 1 зубчик часнику.

Приготування

Розкачайте тісто і наріжте його трикутниками. Покладіть по шматочку сиру (якщо немає моцарелли, використовуйте будь-які інші м’які сорти) у підстави кожного трикутника і загорніть рогалики. Змастіть сумішшю розтопленого вершкового масла і рубаного часнику з петрушкою.

Розігрійте духовку до 190 °С, застеліть деко пергаментом. Випікайте рогалики протягом 10 хвилин.

Слойки з ананасом

Слойки з ананасом
vkuslandia/Depositphotos.com

Інгредієнти:

  • 500 г листкового тіста;
  • банку консервованих ананасів (кружечками);
  • цукрова пудра.

Приготування

Дістаньте ананаси з банки і обсушити на паперовій серветці. Розкатане тісто розрізати на смужки шириною 2-3 сантиметри. Оберніть кожне кільце ананаса смужкою тіста (приблизно так, як ми робили тут беконом) і розкладіть на деко (не забуваємо про пекарської папері).

Випікайте слойки в духовці при температурі 180 °С протягом 15-20 хвилин. Готову випічку посипте цукровою пудрою. Також в якості посипання можна використовувати кунжут або мак.

Спанакотиропита

Спанакотиропита
bhofack2/Depositphotos.com

Інгредієнти:

  • 250 г листкового тіста;
  • 200 р сиру фета;
  • 200 г замороженого шпинату;
  • 4 столові ложки оливкової олії;
  • 2 курячих яйця;
  • 1 цибулина;
  • 1 зубчик часнику;
  • петрушка, кріп і зелена цибуля за смаком.

Приготування

Спанакотиропита — це традиційний грецький пиріг зі шпинатом і фетою. Щоб приготувати порційні спанакотиропиты, розморозьте, просушіть і наріжте шпинат. Обсмажте цибулю на оливковій олії (дві столові ложки) до золотистого кольору. В окремому посуді збийте яйця і з’єднайте їх з фетою. Ретельно перемішайте все до однорідності. Додайте обсмажену цибулю, оливкову олію, дрібно січену зелень і часник.

Тонко розкачайте тісто і наріжте квадратами шириною 10-12 сантиметрів. Викладіть на кожен з них по дві столові ложки начинки. Загорніть пиріжки трикутниками. Викладіть їх на деко, застелений пергаментним папером.

Випікайте пиріжки в духовці, розігрітій до 180 °С протягом 20-25 хвилин.

Фруктова галета

Фруктова галета
esimpraim/Flickr.com

Інгредієнти:

  • 250 г листкового тіста;
  • 100 г цукрової пудри;
  • 100 г свіжої полуниці;
  • 3 столові ложки сметани;
  • 4 столові ложки полуничного варення;
  • 2 банана;
  • 1 яблуко;
  • 1 ківі.

Приготування

Розкачайте тісто в пласт товщиною близько 0,5 сантиметра. Можна зробити невеликі бортики по краю.

Намажте тісто спочатку сметаною (краще брати жирну), а потім полуничним варенням. Якщо немає полуничного, можна взяти будь-яку іншу на ваш вибір. Зверху викладіть нарізані тонкими скибочками фрукти. Фантазуйте, щоб вийшло не тільки смачно, але й красиво.

Відправте блюдо в духовку, розігріту до 200 °С, на 15-20 хвилин. Готову галету посипте цукровою пудрою.

Рулети з сиром і шинкою

Рулети з сиром і шинкою
Kasza/Depositphotos.com

Інгредієнти:

  • 400 г листкового тіста;
  • 200 г шинки;
  • 150 г твердого сиру;
  • 1-2 столові ложки майонезу;
  • 1 зубчик часнику;
  • зелень (кріп, петрушка, базилік).

Приготування

Розкачайте тісто в прямокутник розміром приблизно 30 × 45 сантиметрів. Наріжте тонкими скибочками шинку (можна використовувати докторську і будь-яку іншу ковбасу на ваш смак) і сир.

Порубаєте зелень і часник, змішайте з майонезом і намажте цим пласт тіста, відступивши 3-5 сантиметрів від краю. Рівномірно розкладіть по тесту шинку і сир. Несмазанный край залиште вільним. Згорніть рулет так, щоб ця смужка тіста виявилася з зовнішньої сторони. Її можна змочити водою, щоб щільно запечатати рулет.

Розріжте рулет на шматки шириною 4-6 сантиметрів. Викладіть їх на деко, застелений пергаментним папером. Зверху рулет можна змастити жовтком і посипати маком або кунжутом. Випікайте рулетики в духовці при 180 °С протягом 20-25 хвилин.

Хот-доги

Хот-дог
p.studio66/Depositphotos.com

Інгредієнти:

  • 400 г дріжджового листкового тіста;
  • 6 сосисок;
  • 100-150 г твердого сиру;
  • 1 яйце;
  • кунжут, соус і спеції за смаком.

Приготування

Розкачайте тісто і розрізати на смужки шириною 3-4 сантиметри. Кожну з них змастіть своїм улюбленим соусом, посипте спеціями і дрібно натертим сиром. Оберніть сосиски смужками тіста і викладіть хот-доги на деко, застелене пергаментом. Змастіть зверху збитим яйцем і посипати кунжутом (за бажанням).

Випікайте сосиски в тісті протягом 20 хвилин при температурі 180 °С.

Круасани з шоколадом

Круасани з шоколадом
Ken Hawkins/Flickr.com

Інгредієнти:

  • 200 г листкового тіста;
  • 200 г шоколаду;
  • 50 р цукрової пудри;
  • 1 куряче яйце.

Приготування

Розкотіть тісто товщиною не більше 0,5 см і розрізати на трикутники. Біля основи трикутників викладіть по 1-2 часточки шоколаду. Поверніть трикутники рулетом, викладіть на деко, застелене пергаментом, і змастіть збитим яйцем.

Випікайте круасани в духовці протягом 20 хвилин при температурі 220 °С.

Кіски з куркою і сиром

Кіски з куркою і сиром
uroszunic/Depositphotos.com

Інгредієнти:

  • 300 г бездріжджового листкового тіста;
  • 300 г копченої курячої грудки;
  • 200 г твердого сиру;
  • 1 яйце.

Приготування

Розкачайте і наріжте листкове тісто смужками шириною близько 2 сантиметрів. Візьміть одну смужку і викладіть на неї дрібно нарізану курячу грудку і тертий сир. Накрийте ще однією смужкою, скріпіть їх між собою підстав. Акуратно закрутіть слойку по спіралі. Повторіть те ж саме з усіма смужками.

Готові кіски викладіть на деко (не забудьте про пекарської папері!) і відправте в духовку, розігріту до 200 °С, на 15 хвилин.

Солодкі кіски по-датському

Солодкі кіски по-датському
Alattefood.com

Інгредієнти:

  • 250 г листкового тіста;
  • 2-3 яблука;
  • 5 столових ложок тростинного цукру;
  • 3 столові ложки звичайного цукру;
  • 2 столові ложки вершкового масла;
  • 2 чайні ложки кориці;
  • ½ Чайної ложки ванільного екстракту.

Для глазурі:

  • ½ Склянки цукрової пудри;
  • 2-3 чайні ложки молока;
  • ½ Чайної ложки ванільного екстракту.

Приготування

У Данії користується популярністю яблучний пиріг з листкового тіста. Пропонуємо вам зробити його варіацію у вигляді кісок.

Для цього яблука потрібно очистити від шкірки, видалити серцевини і нарізати кубиками. Потім їх необхідно карамелизовать на повільному вогні: варіть їх у каструлі разом з тростинним цукром, екстрактом ванілі і чайною ложкою кориці протягом 5 хвилин.

Розкачайте тісто, змастіть його розтопленим вершковим маслом, посипте звичайним цукром і корицею, що залишилася. Викладіть яблука і накрийте зверху ще одним пластом тіста. Потім розріжте його на смужки, викладіть на деко з пергаментом і акуратно перекрутіть кожну з них по спіралі.

Випікайте кіски 10-15 хвилин в духовці при 180 °С. Поки вони печуться, зробіть глазур. Змішайте цукрову пудру, молоко і ванільний екстракт. Можна регулювати густоту глазурі, додаючи або пудру, або молоко.

Полийте готові кіски глазур’ю і подавайте на стіл.

Пиріжки до пива

Пиріжки до пива
sweetmusic_27/Flickr.com

Інгредієнти:

  • 400 г листкового тіста;
  • 100 г твердого сиру;
  • 100 г салямі;
  • 1 помідор;
  • 1 яйце;
  • маслини;
  • спеції за смаком.

Приготування

Якщо ви шанувальник пива, то вам напевно сподобаються ці пиріжки. Їх начинка відмінно поєднується з пінним. Салямі, сир, помідор і маслини потрібно дрібно нарізати і з’єднати з яйцем. Якщо хочете, можете додати в начинку свої улюблені спеції і зелень.

Розкачайте тісто, розрізати на квадрати і розкладіть начинку. Зліпити пиріжки. Випікайте при 180 °С до утворення золотистої скоринки.

Закриті ватрушки

Закриті ватрушки
Krzysztof_Jankowski/Shutterstock.com

Інгредієнти:

  • 500 г бездріжджового листкового тіста;
  • 400 г сиру;
  • стакан цукру;
  • 3 яйця.

Приготування

За допомогою міксера збийте два яйця з половиною склянки цукру і сиром. Коли маса стане однорідною, додайте цукор, що залишився і ще раз збийте.

Розкачайте тісто і наріжте кружальцями або квадратами. Викладіть на кожен з них по 1-2 ложки сирної маси. Загорніть краї ватрушки як у пиріжків. Викладіть їх на деко, застелене пергаментом, і змастіть збитим яйцем.

Випікайте 30-40 хвилин при температурі 180 °С.

Піца з томатами та моцарелою

Піца з томатами та моцарелою
Scatteredthoughtsofacraftymom.com

Інгредієнти:

  • 400 г дріжджового листкового тіста;
  • 200 г моцарели;
  • 3 помідори;
  • 2 столові ложки томатного соусу;
  • 2 столові ложки оливкової олії;
  • зелень і приправи за смаком;
  • сіль і перець.

Приготування

Розкачайте тісто, зробіть бортики по краях. При бажанні можна зробити порційні міні-піци. Змастіть тісто оливковою олією і томатною пастою, посипати приправами за смаком.

Розкладіть начинку. Для піци а-ля «Маргарита» досить нарізаних тонкими скибочками помідор і моцарелли, але ви можете використовувати будь-який соус і будь-яку начинку (бекон, гриби, оливки і так далі).

Посипте піцу зверху свіжою зеленню і випікайте 20-25 хвилин при температурі 200 °С.

Тарт Татен

Тарт «Татен»
Joy/Flickr.com

Інгредієнти:

  • 250 г дріжджового листкового тіста;
  • 150 г вершкового масла;
  • 150 г тростинного цукру;
  • 6 кисло-солодких яблук;
  • щіпка кориці.

Приготування

Тарт Татен — це французький яблучний пиріг, де начинка знаходиться зверху. Відразу обмовимося: замість яблук можна використовувати груші, манго, персики або ананаси.

Гарненько змастіть форму для випічки вершковим маслом і посипте цукром. Яблука очистіть від шкірки, приберіть серцевину і наріжте скибочками. Розкладіть їх у формі для випічки і посипте корицею. Накрийте яблука пластом розкотив листкового тіста.

Випікайте пиріг півгодини при температурі 180 °С. Коли готовий тарт трохи охолоне, переверніть форму на тарілку або піднос так, щоб яблука виявилися зверху. Подавайте теплим. Можна з морозивом.

Якщо у вас є свої фірмові рецепти з листкового тіста, то ласкаво просимо в коментарі. Давайте ділитися один з одним кулінарними секретами!

Leave a reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *