Як правильно точити ножі

Як правильно точити ножі

Розбираємося в способи заточування ножів. Який з них найбільш ефективний і як проходить процес заточування леза — розповімо у статті.

Ніж точити

1. Мусат

 Мусаты
tojiro.spb.ru

Цей інструмент дуже схожий на напилок: довгий стрижень круглого перетину, з насічкою і рукояттю. В основному його використовують для правки ріжучої кромки ножа. Штука корисна, оскільки дозволяє постійно тримати ніж в робочому стані. Але якщо вже лезо сильно затупилося, мусат вам не помічник — необхідна капітальна заточка.

2. Механічна точилка

http://www.cook-r.ru
cook-r.ru

Непогана річ, яку варто придбати кожної господині. Добре підходить для заточування кухонних ножів, так як робить це швидко і просто. Правда, якість не завжди радує, так і тупляться ножі настільки ж швидко, наскільки гостряться. Для кухонного ножа такий спосіб годиться, але не більше.

3. Електрична точилка

Електричні точила
klevin-knife.ru

Відмінний спосіб швидко і якісно наточити ножі з будь-яким типом леза, а також ножиці і навіть викрутки. Девайс здатний за дві хвилини заточити, а потім і відшліфувати будь лезо. Важливо, що він автоматично визначає потрібний кут заточування, але про це ми поговоримо нижче. Обійдеться така штука в суму від 2 до 50 тисяч рублів залежно від швидкості заточування, направляючої системи і потужності.


5. Точильний камінь

Брусок для заточування ножів
tojiro.spb.ru

Заточка з допомогою точильного каменю — один з найбільш ефективних способів. Процес цей непростий, але цікавий. Потрібна посидючість і певний досвід роботи з бруском. Для заточування необхідні два камені: з дрібними зернами і великими.

Існує два типи точильних каменів: натуральні і штучні. Вся різниця в розмірі зерна: натуральні камені зазвичай дрібнозернисті, їх використовують для шліфування. А штучні спочатку роблять більш універсальними, з різними ступенями зернистості на різних сторонах бруска.

Як точити ножі

як точити ножі
vottak.net

Перш ніж переходити до процесу загострювання, опустіть точильний камінь хвилин на 15 в масло або воду. Це продовжить життя бруска, так як між зерен не будуть забиватися частинки стали.

Починати заточку слід з грубозернистого каменю. Важливо правильно розташувати лезо щодо поверхні бруска, так як від цього багато в чому залежить кінцевий результат. Також важливий правильний кут заточення: експерти радять заточувати лезо під кутом в 20 градусів, але він може змінюватися в залежності від типу ножа.

  • Професійним кухарським та филейным ножам потрібно кут в 25 градусів.
  • Японські кухонні ножі слід заточувати під кутом 10-20 градусів.
  • Для мисливських клинків використовують кут від 30 до 45 градусів. Більший кут потрібно для більшої стійкості до притуплення.
  • Для побутових кухонних ножів досить кута в 30 градусів.

Правило тут просте: хочеться зробити ніж гостріше — зменшуємо кут заточування, а для більшої стійкості до притуплення — підвищуємо.

Точити треба безперервними рухами, піднімаючи рукоятку в той момент, коли брусок доходить до вигину леза. Це дозволить зберегти кут заточування ріжучої кромки. Важливо, щоб рух клинка було перпендикулярно крайці, при цьому необхідно трохи натискати на лезо.

Шліфування

Як правильно точити ножі бруском
lastday.club

Коли виконали основну заточку, беремося за шліфовку. Для цього потрібно дрібнозернистий камінь. Шліфування необхідна для того, щоб вирівняти поверхню і прибрати задирок. Техніка при цьому залишається без змін.

Висновок

В теорії все досить зрозуміло, але на практиці процес заточування ножа далеко не найпростіший. Доведеться запастися терпінням і уважністю: одне незручне рух, і вся робота нанівець. Теорія — це добре, але без практики у цій справі ніяк. Та й сам процес не з дешевих, так як хороші точильні бруски коштують чималих грошей.

Якщо ж вам просто потрібно заточити ножі, без всього цього фетиша, візьміть електричну точило. Результат буде такий же, а ще цей спосіб збереже ваші нерви і час.

Leave a reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *