Покращуємо екологію будинку: 8 правил користування газовою плитою

Покращуємо екологію будинку: 8 правил користування газовою плитою

Олександр Павлович Константинов, головний інспектор з контролю безпеки ядерно та радіаційно небезпечних об’єктів, розповідає, як на наше здоров’я впливає використання газових плит, а також наводить кілька порад, які допоможуть зменшити шкоду від їх впливу.

Олександр Павлович Константинов
Головний інспектор з контролю безпеки ядерно та радіаційно небезпечних об’єктів. Кандидат технічних наук, доцент, професор Російської академії природознавства.

Кухня з газовою плитою часто буває головним джерелом забруднення повітря всієї квартири. І, що дуже важливо, це стосується більшості жителів країни. Адже в Росії 90% міських і понад 80% сільських жителів користуються газовими плитами (Хата, З. В. Здоров’я людини в сучасній екологічній обстановці. — М. : ФАИР-ПРЕС, 2001. — 208 с.).

В останні роки з’явилися публікації серйозних дослідників про високу небезпеку газових плит для здоров’я. Медики знають, що в будинках, де встановлені газові плити, жителі хворіють частіше і довше, ніж у будинках з електроплитами. Причому мова йде про безліч різних хвороб, а не тільки про захворювання дихальних шляхів. Особливо помітно зниження рівня здоров’я у жінок, дітей, а також у літніх і хронічно хворих людей, які більше часу проводять вдома.

Професор Ст. Благов не даремно назвав застосування газових плит «широкомасштабною хімічною війною проти власного народу».

Чому використання побутового газу шкодить здоров’ю

Спробуємо відповісти на це питання. Є кілька факторів, які в сумі роблять застосування газових плит небезпечним для здоров’я.

Перша група факторів

Ця група чинників зумовлена самою хімією процесу горіння природного газу. Навіть якщо б побутовий газ згорав повністю до води і вуглекислого газу, це призводило б до погіршення складу повітря в квартирі, особливо на кухні. Адже при цьому з повітря випалюється кисень, одночасно підвищується концентрація вуглекислого газу. Але це не головна біда. Зрештою, теж саме відбувається з повітрям, яким дихає людина.

Набагато гірше, що в більшості випадків згорання газу відбувається не повністю, не на всі 100%. З-за неповного згоряння природного газу утворюються набагато більш токсичні продукти. Наприклад, оксид вуглецю (чадний газ), концентрація якого може багаторазово, в 20-25 разів перевищувати допустиму норму. А адже це веде до головних болів, алергії, нездужання, ослаблення імунітету (Яковлєва, М. А. А у нас в квартирі газ. — Діловий екологічний журнал. — 2004. — № 1(4). — С. 55).

Крім чадного газу в повітря виділяються сірчистий газ, оксиди азоту, формальдегід, а також бензпірен — сильний канцероген. У містах бензпірен потрапляє в атмосферне повітря від викидів металургійних підприємств, теплових електростанцій (особливо вугільних) та автомобілів (особливо старих). Але концентрація бензопірену навіть в загазованому атмосферному повітрі не йде в порівняння з його концентрацією в квартирі. На малюнку показано, наскільки більше ми отримуємо бензпірену, перебуваючи на кухні.

як користуватися газовою плитою
Вступ бензпірену в організм людини, мкг/добу

Порівняємо перші два стовпці. На кухні ми отримуємо шкідливих речовин у 13,5 разів більше, ніж на вулиці! Для наочності оцінимо надходження бензпірену в наш організм не в мікрограмах, а в більш зрозумілому еквіваленті числі викурених сигарет щодня. Так от, якщо курець викурює в день одну пачку (20 сигарет), то на кухні людина отримує в день еквівалент від двох до п’яти сигарет. Тобто господиня, що має газову плиту, як би трохи «курить».

Друга група факторів

Ця група пов’язана з умовами експлуатації газових плит. Будь-який водій знає, що не можна знаходитися в гаражі одночасно з автомобілем, у якого включений двигун. Але ж на кухні ми маємо саме такий випадок: спалювання вуглеводневого палива в закритому приміщенні! У нас відсутній пристрій, який є у кожного автомобіля, — вихлопна труба. По всім правилам гігієни кожна газова плита повинна бути забезпечена парасолькою витяжної вентиляції.

Особливо погано йдуть справи у випадку, якщо ми маємо маленьку кухню в малогабаритній квартирі. Мізерна площа, мінімальна висота стелі, погана вентиляція і весь день працює газова плита. А адже при низьких стелях продукти згоряння газу накопичуються у верхньому шарі повітря товщиною до 70-80 сантиметрів (Бойко, А. Ф. Здоров’я на 5+. — М. : Російська газета, 2002. — 365 с.).

Часто працю домогосподарки біля газової плити порівнюють з шкідливими умовами праці на виробництві. Це не зовсім правильно. Розрахунки показують, що якщо кухня маленька, при цьому відсутня хороша вентиляція, то ми маємо справу з особливо шкідливими умовами праці. Типу металурга, обслуговуючого коксохімічні батареї.

Як зменшити шкоду від газової плити

Як же нам бути, якщо все настільки погано? Може, дійсно варто позбутися газової плити і встановити електричну або індукційну? Добре, якщо є така можливість. А якщо ні? На цей випадок є кілька простих правил. Досить їх дотримуватися, і ви зможете зменшити шкоду здоров’ю від газової плити в десятки разів. Перерахуємо ці правила (велика їх частина — рекомендації професора Ю. Д. Губернського), (Ільницький, А. Пахне газом. — Будь здоровий! — 2001. — № 5. — С. 68-70.).

  1. Необхідно встановити над плитою витяжний зонт з очисником повітря. Це самий дієвий прийом. Але навіть якщо з якихось причин ви не можете цього зробити, то решта сім правил в сумі теж дозволять значно зменшити загазованість повітря.
  2. Слідкуйте за повнотою згоряння газу. Якщо раптом колір газу став не таким, яким повинен бути по інструкції, негайно викликайте газовиків для регулювання розладнаного пальника.
  3. Не захаращуйте плиту зайвим посудом. Посуд повинен стояти тільки на працюючих пальниках. У цьому випадку буде забезпечуватися вільний доступ повітря до пальників і більш повне згоряння газу.
  4. Одночасно в роботі краще використовувати не більше двох пальників або духовку і один пальник. Навіть якщо у вашої плити чотири пальники, одночасно краще включати максимум дві.
  5. Максимальний час безперервної роботи газової плити — дві години. Після цього необхідно зробити перерву і гарненько провітрити кухню.
  6. Під час роботи газової плити двері на кухню повинні бути закриті, а кватирка відкрита. Це забезпечить видалення продуктів згоряння через вулицю, а не через житлові кімнати.
  7. Після закінчення роботи газової плити доцільно провітрити не тільки кухню, але і всю квартиру. Бажано наскрізне провітрювання.
  8. Ніколи не використовуйте газову плиту для обігріву і сушки білизни. Ви ж не станете для цієї мети розпалювати багаття посеред кухні, вірно?

Про автора

Leave a reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *